Icke-stämning

En släkting till mig har nyligen tagit studenten och jag närvarade på dennes mottagning. Att ta studenten är oftast det första riktiga firandet man har. Visst, man fyller ju år, ett par gånger jämnare än andra, men det är ändå inte i paritet med ett studentfirande.

Vid studenten tillströmmar mer folk, det bjuds på mer mat och dryck och allting är flådigt och snuddar vid extravagans. Här vill jag dröja för en reflektion.

Till mottagningen kommer många olika människor vars enda gemensamma nämnare är att man har någon typ av samhörighet till studenten. Under åren har man oftast samlat på sig en hel del bekanta och här är det första gången som alla sammanstrålar. Eftersom relationer är bland det mest komplexa som finns kan vi återigen konstatera att det enda som sammanbinder oss är studenten.

Ni kanske har svårt att se var det här ska leda, men hör här.

Det här kan tyckas vara lite sorgligt egentligen, men det är likväl samhället som vi lever i. När människor som inte känner varandra "tvingas" att umgås, äta mat och sitta bredvid varandra och på något sätt inkräkta närmare än vad främlingar vanligen gör är alkohol en perfekt isbrytare. Det måste man säga. Alkohol är ju socialt smörjmedel. Här finns utrymme för att påstå att min inställning till detta är bisarr. Men även om det låter illa kan det i ett sånt här sammanhang vara bra, nödvändigt rent av.
Vad gör det då för situationen att det finns en alkoholist i sällskapet? -Jo, då serveras ingen alkohol alls. Resultatet av detta:
Personer vid samma bord sitter ganska tystna och tillbakadragna, man sitter förtvivlat och letar efter någon typ av område som kan diskuteras. I Sverige innebär det två minuters kallprat om vädret. Sedan tystnad. OCH tystnad. Och sedan är det någon som inte står ut längre och reser sig från bordet. En annan gäst tar tillfället i akt och ockuperar den nu lediga platsen.
Han fäller förstås någon kommentar om vädret. "Gud vad det regnar! Det som har varit fint i så många dagar nu.. och sen när det är examen kommer detta!" Vi andra nickar instämmande. Detta är redan avklarat. Ny tystnad uppstår.

Med lite alkohol i gästernas blod skulle det här aldrig inträffa. Då skulle det vara gemytligt, folk skulle dra vitsar och binda band, möjligen byta telefonnummer.
Men som ni märker är detta endast konditionalis.

Alkoholisten har förstört det här tillfället att umgås på ett förtroligt sätt.

Kommentarer
Postat av: Emma

det är mest för att du blir lite feg när du är nykter. Till skillnad mot när du är onykter och har så trevligt att du - återigen - hånglar upp tjejen på jobbet du veckan innan ångrade så mycket att du hånglat upp den helgen ;)

2011-06-16 @ 00:56:19
Postat av: jeppster

haha, emma.. det där var väl onödigt att ta upp?! men håller du inte med om att lite alkohol skulle ha gjort susen? nej just ja! du dricker typ inte, du är alltså inte representativ för befolkningen..

2011-06-16 @ 08:13:32
Postat av: Emma

Haha nej nog för att jag inte är någon stordrickare, men då har jag möjlighet att iaktta och minnas alla andras beteende till dagen efter :P Dessutom vet jag i vilket sammanhang man skickat alla dessa sms :)Så det finns väl i korthet två sätt att se på detta:

Drunkenness is temporary suicide. ~Bertrand RussellI drink only to make my friends seem interesting. ~Don Marquis

2011-06-17 @ 17:04:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0